W branży gastronomicznej odpowiednie zarządzenie magazynem to jedna z najważniejszych spraw, z jakimi musi się zmierzyć właściciel lub kierownik. Jak wiadomo posiadanie odpowiedniej ilości świeżych produktów to podstawowa kwestia, o którą należy zadbać w przypadku prowadzenia baru lub restauracji.
Program, który pomaga
Przyjmowanie towaru na magazyn, wydawanie go do kuchni, zarządzanie odpadami i ewentualne zwroty do sprzedawcy – wszystko to wymaga prowadzenia sporej ilości dokumentacji. Na jej podstawie jesteśmy w stanie wyliczyć koszty prowadzenia działalności, które odliczamy od podstawy opodatkowania.
Sposób prowadzenia zapisów dotyczących obrotu magazynowego definiują odrębne zapisy prawne, na szczęście w gastronomii nie będzie ich jeszcze tak dużo, jak w przypadku innych firm handlowych. Nie znaczy to jednak, że nie warto skorzystać z pomocy programy, który ułatwi nam prace. Dzięki niemu będziemy mieli pewność, że nie zapomnieliśmy o jakimś ważnym dokumencie.
Jeżeli chcemy wiedzieć jak działają takie aplikacje, wystarczy że zainstalujemy LoMag, polski program magazynowy, który ma wszystkie przydatne dla nas funkcje. Sam program i jego szczegółowy opis działania znajdziemy na stronie www.lomag.pl
Nie tylko kwestie prawne
Dzięki programowi magazynowemu możemy w każdej chwili podejrzeć jak wyglądają nasze stany magazynowe. To szczególnie przydatne przy planowaniu zamówień. Jesteśmy w stanie przewidzieć które produkty szybciej nam się skończą, a które mogą jeszcze poczekać na kolejne zamówienie. Można też dzięki temu zaoszczędzić miejsce w magazynach.
W branży gastronomicznej możliwość odpowiedniego gospodarowania zasobami i planowania zamówień przekłada się w bezpośredni sposób na zmniejszenie liczby odpadów. Idą za tym rzecz jasna bardzo wymierne korzyści, w postaci oszczędności.
Program magazynowy może być również nieocenionym pomocnikiem w przypadku wszelkiego rodzaju podsumowań i remanentów. Wystarczy wygenerować odpowiedni dokument i sprawdzić jego zawartość z faktycznym stanem produktów na magazynie.
Wybierając program magazynowy dla gastronomii możemy postawić na standardowy produkt, taki jak wspomniany powyżej LoMag. Będzie on posiadał wszystkie potrzebne nam funkcje.