O tym, że w czystym lokalu wszystko smakuje lepiej, nie trzeba chyba nikogo przekonywać? Prowadzisz własną gastronomię? Utrzymanie czystości nie jest proste, jednak możemy sobie w tym pomóc. Dopilnuj, aby w restauracji pachniało jedzeniem, a nie starym olejem. Jak to zrobić?

Dlaczego czystość w lokalu jest tak ważna?

Pomimo tego, że utrzymanie czystości w restauracji to poważne  wyzwanie, należy koniecznie o nią zadbać. Czasami czystość jest nawet ważniejsza niż jakość serwowanych dań. W końcu nikt nie chciałby jeść w miejscu, w którym nieprzyjemny zapach daje o sobie znać zaraz po przekroczeniu progu, a podłogi i stoły pokryte są kurzem i okruchami jedzenia. Nie wspominając już o tłustych plamach na obrusach. Pomimo tego, że kwestia czystości wydaje się oczywista, wciąż wielu właścicieli restauracji ją lekceważy. Niestety! To pierwszy krok do utraty klientów, a na tym wcale nie musi się skończyć. Kiedy odwiedzi nas inspektor z Sanepidu, możemy mieć poważne kłopoty. Jak ich uniknąć?

Zainwestuj w środki chemiczne dobrej jakości

Kluczem do utrzymania czystości w lokalu jest wykorzystywanie odpowiednich środków chemicznych. Tutaj nie można oszczędzać! Tania chemia po prostu nie działa, lub działa słabiej! Pierwszym błędem, który popełniają właściciele restauracji jest to, że kupują preparaty tanie, tak zwane uniwersalne, które zgodnie z etykietą mają tak samo zmywać błoto z podłóg, jak tłuszcz z kuchennych blatów. Niestety w praktyce nie jest to takie proste. Tutaj sprawdza się stara maksyma: jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego!

Warto zainwestować w specjalne preparaty, które mają spełniać swoje zadania w określonych warunkach, w tym odpowiedni płyn do naczyń, płyn do mycia toalet, proszków czy preparatów do usuwania kurzu.

Zamiast wybierać środek do wszystkiego, zainwestuj w różne preparaty, które będą idealnie sprawdzały się w danych sytuacjach i pomieszczeniach. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na usuwanie trudnych zabrudzeń. Warto przy tym pamiętać, że najwrażliwszymi miejscami są kuchnia i łazienka. To właśnie w tych pomieszczeniach sprzątać należy najczęściej – nawet kilka razy dziennie!

Stosuj preparaty zgodnie z ich przeznaczeniem

Dobre chęci przy porządkach nie wystarczą! Nawet kiedy w naszej restauracji będziemy sprzątać kilka razy dziennie… nawet kiedy zainwestujemy w najdroższe środki chemiczne i nawet kiedy zakupimy najwyżej jakości meble ze stali nierdzewnej, nie pokonamy brudu jeśli nie będziemy stosować preparatów zgodnie z ich przeznaczeniem. Tak jak wspominaliśmy wcześniej – warto mieć odpowiedni środek na każdą okazję. Naprawdę nie opłaca się stawiać na uniwersalne półśrodki, które nie działają tak, jak powinny.

Środki chemiczne muszą być wybierane i stosowane zgodnie z ich przeznaczeniem. Do czyszczenia urządzeń kuchennych, mebli ze stali nierdzewnej, takich jak na przykład smażalnik, warto używać środków o  właściwościach odłuszczających. Z kolei do czyszczenia miejsc wilgotnych i narażonych na powstawanie grzyba lub pleśni, warto stosować aktywny chlor do mycia i dezynfekcji. Natomiast do mycia podłóg warto stosować środki antypoślizgowe, które również zabezpieczają je przez nadmiernym brudzeniem się. Do czyszczenia toalet wybieraj chemię antybakteryjną z chlorem, która skutecznie dezynfekuje i zabija bakterie. Nawet lodówki mają dedykowane preparaty, przeznaczone do ich czyszczenia!

Pamiętaj o tym, że tutaj nie ma miejsce na oszczędności. Profesjonalne środki o wiele lepiej radzą sobie z brudem, a tego niestety w biznesie gastronomicznym nie brakuje!

Systematyczność to podstawa!

Każdy, kto zdecydował się otworzyć własną gastronomię wie, że brud może być największym wrogiem zysku. Aby skutecznie z nim walczyć, potrzebna będzie systematyczność i samozaparcie.  Podczas sprzątania należy również zwracać uwagę na każdy, nawet najmniejszy detal. Brak higieny w restauracji może narazić nasz lokal na utratę klientów oraz wysokie kary od Sanepidu. Stąd już tylko o krok od bankructwa. Nie można do tego dopuścić!

Specjaliści ze sklepu Expondo, w którym kupimy między innymi funkcjonalne, eleganckie i proste w czyszczeniu meble ze stali nierdzewnej są pewni, że jeśli będziesz stosować się do powyższych rad, na pewno zaskarbisz sobie serca klientów, a widmo wizyty inspektora z Sanepidu przestanie Ci się już śnić po nocach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here