Yerba Mate to napój, który jest szalenie popularny w krajach Ameryki Południowej. Jednym z jego naczelnych propagatorów w naszym kraju jest znany publicysta i podróżnik – specjalista od wędrówek boso – Wojciech Cejrowski. Wielokrotnie podkreślał on wyższość Yerba Mate nad herbatą czy kawą. Mało kto wie jednak, czym tak naprawdę jest tak zwana „Yerba”.

Napar z krzewu

Yerba Mate przygotowuje się z liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego, które uprzednio należy dokładnie zmielić. Zdarza się, że Yerba mylnie określana jest herbata,, ponieważ podobny jest sposób przyrządzania. Parzymy ją bowiem, rzeczywiście, jak zwykłą herbatę. To, co stanowi kluczową różnicę to proporcja suszu do wody. W przypadku przyrządzania Yerba Mate, wsypujemy ilość od 1/3 do 2/3 naczynia – najlepiej specjalnego matero wykonanego z ceramiki, tykwy lub drewna.

Właściwości Yerba Mate

Jest pewien wspólny mianownik między kawą, herbatą i Yerba Mate. Działają podobnie, jeśli chodzi o pobudzanie. Jednak tu mamy do czynienia ze znacznie bardziej dobroczynnym oddziaływaniem na organizm. Otóż, chodzi o jej prozdrowotne właściwości. Po pierwsze, to świetny przeciwutleniacz. Czyli – naturalna ochrona przed chorobami nowotworowymi, między innymi jelita grubego. Dodatkowo, jeśli ktoś zmaga się z otyłością i chce uzyskać pożądaną wagę – ten napar też będzie bardzo pomocny. Yerba Mate ma działanie przeciwcukrzycowe, stabilizuje parametry i pozwala na znacznie mniejsze odczuwanie powikłań, które powstają w wyniku tej choroby.

Czego potrzebujesz do przygotowania naparu?

Przede wszystkim chodzi o susz, który znajdziesz na przykład odwiedzając Yerba Mate sklep, gdzie czekają też wszelkie potrzebne akcesoria. Wybierasz susz klasyczny lub z dodatkami, wedle preferencji. Wsypujesz do naczynia od ½ do ¾ pojemności naczynka – to też zależnie od upodobań. Naczynie należy przykryć dłonią, odwrócić, a następnie kilkukrotnie wstrząsnąć – góra – dół. Potem trzeba obrócić je tak, by uzyskać kąt 45° . Susz ma ułożyć się po jednej stronie naczynia. Ważne: nie zalewamy Yerba Mate wrzącą wodą. Optymalna temperatura do przygotowywania napoju to 70-80 stopni Celsjusza. Wodę wlewamy w między ściankę naczynia a zgromadzony susz. Potem trzeba zamknąć kciukiem ustnik bombilli, czyli – specjalnej rurki do picia napoju Yerba Mate. Rurkę umieszczamy tam, gdzie wcześniej nalewasz wodę. Yerba Mate odstawiamy na 2 do 4 minut. Potem dolewamy odrobinę wody. Teraz można już skosztować tego niezwykłego napoju.

Gdzie szukać i co wybierać?

Świetną odpowiedzią na to pytanie jest Chatka z Yerba Mate. To sklep internetowy, prowadzony przez prawdziwych pasjonatów i znawców tematu. Bardzo ciekawe i wartościowe informacje na temat kultury picia Yerba Mate, jej właściwości i odmian, można znaleźć na blogu Chatki, to ogromna baza wiedzy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here